Statuten
Loge Anna Paulowna
nr 39, Oosten Zaandam
Maart 1991.
Goedkeuring Statuten.
1. Deze statuten zijn goedgekeurd tijdens de Algemene Vergadering, die gehouden werd op 6 mei 1987.
2. De notulen van deze Algemene Vergadering liggen ter inzage hij het Secretariaat van de Loge.
3. Deze statuten zijn goedgekeurd door het Hoofdbestuur der Orde van Vrijmetselaren, middels de aan het Secretariaat van de Loge Anna Paulowna verzonden brief, gedateerd 8 mei 1990.
4. Deze statuten, overhandigd aan de notaris Mr E. J. Schwarze, te Zaandam, zijn vastgelegd in een akte welke in minuut is verleden te aldaar, op de in het hoofd dezer akte vermelde datum.
Naam en Zetel.
Artikel 1.
1. De Loge “Anna Paulowna” in deze Statuten verder te noemen “de Loge’ is een vereniging van leden van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, in deze Statuten verder te noemen “de Orde”, welke op grond van een haar door die Orde verleende constitutiebrief, gedateerd dertien november achttienhonderd zeventien, zelfstandig werkt in Zaandam, Gemeente Zaanstad.
2. De Loge neemt zelfstandig deel aan het rechtsverkeer; ten aanzien van maçonnieke aangelegenheden gedraagt zij zich naar de regels, zoals deze door de Orde worden gesteld.
3. Zij heeft haar zetel te Zaandam, Gemeente Zaanstad.
4. Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.
5. De Loge is aangegaan voor onbepaalde tijd.
Doel.
Artikel 2.
1. De Loge stelt zich ten doel de regelmatige beoefening van de Vrijmetselarij met inachtneming van de regels en gebruiken als omschreven in de Statuten van de Orde, gevestigd te ‘s-Gravenhage. De Loge is ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel te Zaandam, onder nummer V617477.
Lidmaatschap.
Artikel 3.
1. Voor het verwerven van het lidmaatschap van de Loge is de toelating als lid van de Orde vereist; het wordt verkregen door de formele aanneming op grond van een machtiging van het Hoofdbestuur der Orde of door overschrijving van een andere Loge door tussenkomst van de Grootsecretaris van de Orde.
Artikel 4.
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door het overlijden van het lid.
b. door opzegging van het lid,
c. door opzegging namens de vereniging. Deze kan geschieden wanneer een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap, bij de Statuten gesteld, te voldoen, wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, alsook warmeer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
d. door ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de Statuten, Reglementen of Besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
e. overschrijving naar een andere Loge.
2. Opzegging namen de vereniging geschiedt namens het Bestuur.
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar met inachtneming van een opzeggingstermijn van vier weken. Echter kan het lidmaatschap onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het Bestuur.
7. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat de betrokkene binnen een maand van ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de Algemene Vergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
8. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd.
9. Het verlies van het lidmaatschap van de Orde als omschreven in artikel 5 van haar Statuten.
Artikel 5.
De leden zijn verplicht, naast het voldoen van de door de Algemene Vergadering te bepalen hoogte van de jaarlijkse contributie, de door of vanwege de Loge te beleggen vergaderingen, zoveel als het in hun vermogen ligt, bij te wonen.
Algemene Vergadering.
Artikel 6.
Een Algemene Vergadering van de Loge wordt gehouden zo dikwijls als het Bestuur dit noodzakelijk acht doch minstens tweemaal per jaar, te weten:
a. binnen drie maanden voor de afloop van het verenigingsjaar tijdens welke vergadering de begroting en het werkplan voor het komende verenigingsjaar aan de leden der Loge ter goedkeuring wordt voorgelegd;
en
b. uiterlijk vier maanden na afloop van het verenigingsjaar tijdens welke vergadering het Bestuur voor het door hem gevoerd beheer en beleid verantwoording aflegt aan de leden der Loge en verkiezingen worden gehouden.
Artikel 7.
1. De Algemene Vergadering wordt schriftelijk door het Bestuur bijeengeroepen met inachtneming van een termijn van vijftien dagen.
2. De oproeping vermeldt de dag, plaats en tijd, alsmede de onderwerpen welke ter vergadering zullen worden behandeld.
3. Indien tenminste zeven leden der Loge, dan wel tien procent van het aantal stemgerechtigde leden, indien dit aantal minder dan zeventig bedraagt, een daartoe strekkend verzoek schriftelijk indient bij het bestuur zal het Bestuur binnen vier weken na ontvangst van dit verzoek een Algemene Vergadering bijeenroepen. Indien aan dit verzoek door het Bestuur geen gevolg wordt gegeven binnen de genoemde termijn, kunnen de verzoekers zelf tot bijeenroeping overgaan op de wijze waarop het Bestuur een Algemene Vergadering bijeenroept.
Artikel 8.
1 De voorzitter bepaalt de wijze van stemming met dien verstande dat over zakelijke aangelegenheden met handopsteken kan worden volstaan; over voorstellen betreffende personen door ballotage wordt beslist, terwijl verkiezingen worden gehouden met gesloten stembriefjes.
2. Besluiten van de Algemene Vergadering worden genomen met gewone meerderheid van stemmen voorzover niet anders bepaald.
3. Indien bij de stemming over zaken de stemmen staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen; bij staking van de stemmen over personen wordt een tweede stemming gehouden; indien bij die tweede stemming de stemmen staken wordt het voorstel geacht te;zijn verworpen. Bij verkiezingen is hij gekozen die de meeste stemmen heeft verworven; in geval twee leden bij een eerste stemming een gelijk hoogste aantal stemmen op zich hebben verenigd, wordt een tweede stemming gehouden, welke is beperkt tot deze twee personen; hij die bij die tweede stemming de meerderheid der stemmen op zich verenigd heeft, is gekozen. Indien bij die tweede stemming de stemmen staken en geen van beiden bereid is terug te treden, beslist de voorzitter door het uitbrengen van een extra stem.
Bestuur.
Artikel 9.
1. Het Bestuur van de Loge bestaat uit de voorzitter, naar de gebruiken der Orde Voorzittend Meester geheten, de Gedeputeerd Meester, de Redenaar, de Eerste en Tweede Opziener, de Secretaris en de Penningmeester (Thesaurier) die in functie worden gekozen.
2. Deze bestuursleden worden gekozen voor de periode van drie jaren; zij zijn na verloop van deze periode niet direct in dezelfde functie herkiesbaar, met uitzondering van de Secretaris en de Penningmeester (Thesaurier) die eenmaal direct herkiesbaar zijn.
3. De Algemene Vergadering kan een bestuurslid te allen tijde schorsen of ontslaan; voor een daartoe strekkend besluit is een meerderheid vereist van tenminste drie/vierde der stemmen.
4. De bestuursleden zijn bevoegd zelf hun ontslag te nemen, mits dit schriftelijk geschiedt met een opzegtermijn van drie maanden en hun functie door een ander lid is overgenomen.
Artikel 10
1. Het Bestuur is belast met het besturen van de Loge. De voorzitter vertegenwoordigt de vereniging in en buiten de rechte; bij ontstentenis of verhindering wordt hij vervangen door de Gedeputeerd Meester. Bij ontstentenis van beiden vertegenwoordigen de Secretaris en de Thesaurier de vereniging.
2. Voor het aangaan en verstrekken van geldleningen, alsmede voor het verwerven, vervreemden of verhuren van registergoederen behoeft het Bestuur de machtiging van de Algemene Vergadering.
3. Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.
Huishoudelijk Reglement.
Artikel 11.
1. De Algemene Vergadering stelt, al dan niet op voordracht van het Bestuur, een huishoudelijk Reglement vast.
2. Het Huishoudelijk Reglement mag niet in tegenspraak zijn met het bepaalde in deze statuten, alsmede met de Statuten, de Grondwet en de wetten der Orde.
3. Het huishoudelijk Reglement treedt niet in werking dan na verkregen goedkeuring door of namens het hoofdbestuur der Orde.
Statutenwijziging.
Artikel 12.
1. Besluiten tot wijziging van de Statuten kunnen slechts worden genomen in een tot dat doel bijeengeroepen Algemene Vergadering met mededeling welke wijziging wordt voorgesteld.
2. Om een rechtsgeldig besluit te kunnen nemen moet tenminste de helft van het aantal leden der Loge vertegenwoordigd zijn, terwijl voor de aanneming van een voorstel een meerderheid vereist is van twee/derde der uitgebrachte stemmen.
3. Is tijdens de vergadering niet de helft van het aantal leden der Loge aanwezig, dan wordt binnen vier weken doch niet eerder dan twee weken daarna een tweede vergadering belegd, waarin over het voorstel gelijk dit in de vergadering aan de orde is geweest, kon worden besloten, ongeacht het aantal aanwezige leden; voor de aanneming wordt ook dan een meerderheid vereist van twee/derde der uitgebrachte stemmen.
4. De Statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hierop de goedkeuring is ontvangen van de Orde en van de wijziging een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van de akte, is ieder lid van het Bestuur bevoegd.
Ontbinding en vereffening.
Artikel 13.
De Loge wordt als vereniging ontbonden:
a. door een daartoe strekkend besluit van de Algemene Vergadering, genomen in overleg met de Orde. Voor dit besluit is een meerderheid van twee/derde van het aantal rechtsgeldig uitgebrachte stemmen vereist, terwijl ten minste de helft van het totaal der stemgerechtigde leden vertegenwoordigd moet zijn. is het vereiste aantal stemmen niet vertegenwoordigd dan wordt een nieuwe vergadering bijeen geroepen op een tijdstip niet later dan vier weken na de vergadering als hiervoor bedoeld, tijdens welke tweede vergadering geen quorum vereist is.
b. zodra zij minder dan zeven leden telt.
c. in de gevallen bepaald in het Burgerlijk Wetboek, boek 2, artikel 50 eerste lid onder c en d.
2. Bij ontbinding treedt het Bestuur op als vereffenaar, tenzij de Algemene Vergadering anderszins besluit. De constitutiebrief, het archief alsmede alle specifiek maçonnieke bezittingen, anders dan registergoederen, worden overgedragen aan de Orde.
3. De vereffening geschiedt onder toezicht van de Orde.
4. Het batig saldo na vereffening wordt bestemd op de wijze vastgesteld door de Algemene Vergadering en goedgekeurd door de Orde. Bij gebreke van een zodanig besluit vervalt het batig saldo aan de Orde, welke in eik geval tegen betaling van taxatie waarde een voorkeursrecht behoudt tot overname van al hetgeen de maçonnieke aangelegenheden raakt.